Om

Var jag än går (även när jag inte fotar bröllop) så ligger det alltid en kamera i väskan. På fester är jag den där jobbiga som alltid har en kamera i handen, slutar prata mitt i en mening för att snabbt plåta av en rad bilder. Jag kan inte hjälpa det. Över åren så har kameran blivit så mycket mer än bara ett arbetsredskap, det är jag. Ja, jag vet att jag kanske låter lite fånig just nu, men jag har en tendens att låta fånig när jag ska prata om fotografi. Nåväl, jag är en ivrig förespråkare för att man ska jobba med det man älskar, så jag tror det är en bra sak. Nej, inte bra, det är en förbenat lysande sak!

Från Sverige till Västafrika till Australien

För ungefär åtta år sedan bestämde jag och min man att det var dags att flytta från Sverige. Det var för mycket snö, det var för kallt. Inom ett par månader så gav vi oss iväg på ett äventyr. Vi hamnade först i Ghana, innan vi slutligen hamnade i Melbourne, där vi nu bor i en liten lägenhet mitt i stan men med utsikt över en flod och skog.

Vänta nu, sa jag Melbourne? Ja, det stämmer faktiskt. Största delen av året är det där man hittar mig. Men då jag är en ivrig vintermotståndare så sprätter jag iväg till Sverige under Melbournes vintrar. Det betyder att under ungefär tre månader om året så huserar jag istället i Sverige. Sommarbröllop är min grej, så jag åker dit de är. Plus att jag verkligen, verkligen gillar sommar. Jag brukar finnas på plats i Sverige mellan mitten av maj till mitten av augusti men exakta datum varierar från år till år beroende på när jag blir bokad var.

Jag har alltid varit kreativ. Innan jag kastade mig hals över huvud in i bröllopsfotografering så har jag jobbat som grafisk formgivare, på webbyrå och med marknadsföring. Och så för ungefär nio år sedan köpte jag min första systemkamera. Det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Den där lilla kameran följde med mig överallt. Utan den känner jag mig naken, och jag har lärt mig att även den till ytan mest tråkiga utflykt kan innehålla ett litet magiskt tillfälle som måste dokumenteras. I varje resa finns ett äventyr och en historia som jag vill berätta. Och en dag vaknade jag och ville inte längre skapa snygga loggor och hemsidor och allehanda grejer, jag ville dokumentera och berätta historier. Och så föddes Gold and Grit Photography.


Namnet, vad betyder det?

Namnet spelar på kontraster: Gold som i allt guldigt, shiny och piffigt, och Grit som i  grus och jävlaranamma. Båda bra grejer – och alldeles särskilt tillsammans.